Detay görünüm

Twitter : @irtibatmerkezi
Araştırmacılara göre gençler, dijital dolandırıcıların giderek daha fazla hedefi haline geliyor.

Gençlere en çok kime güvendikleri sorulduğunda, ebeveynleri diyorlar. Bu durumda onlara rehberlik edin.

Çocuklarınızla ve torunlarınızla dolandırıcılık hakkında konuşmak için 4 ipucu

Eylül 2022 tarihli bir NCA raporu, Z Kuşağı'nın (18-25 yaş arası) yüzde 18'inin kimliklerinin en az bir kez çalındığını, yüzde 34'ünün kimlik avı dolandırıcılığında para ve/veya verilerini kaybettiğini ve yüzde 15'inin aşk dolandırıcılığına yakalandığını ortaya çıkardı. Bu oranlar, ankete katılan yaşlı yetişkinlerin oranlarından çok daha yüksektir.

Gençler, yaşlı insanlarla aynı dolandırıcılıkların çoğuna maruz kalsa da, kendi nesillerine göre özelleştirilmiş sunumlarla giderek daha fazla hedef alınıyorlar. Bir örnek: Suçlular, gençlerin çevrimiçi "etkileyiciler (influencers)" olmalarına yardım etmeyi teklif ediyor. Hepsinden daha rahatsız edici olan, suçluların gençlerden müstehcen fotoğraflar talep edip ardından onlara şantaj yaptığı seks şantaj dolandırıcılıklarının artması.

AARP dolandırıcılık mağduru destek direktörü Amy Nofziger, seks zorbalığı "herhangi bir oyun uygulamasında, web sitesinde veya sosyal medya platformunda başlayabilir" diyor. "Anne babaların ve yaşlı yetişkinlerin hayatlarındaki gençlere şunu demelerini istiyorum: 'Bununla mücadele eden birini duyarsan, biriyle konuş.' "

Family Online Safety Institute'un (FOSI) kurucusu ve CEO'su Stephen Balkam, gençlerin savunmasız olduğunu çünkü günlük yaşamlarının büyük bir kısmının çevrimiçi geçtiğini söylüyor. Gençlerin "çevrimiçi olmak için akran baskısına maruz kalma olasılıkları çok daha yüksek - yalnızca içerik tüketmekle kalmayıp, aynı zamanda oluşturup üretiyorlar" diyor. Bu, "dolandırıcılar için çok daha fazla fırsat olduğu" anlamına geliyor.

FOSI tarafından 2021'de yapılan bir ankette, gençlerin ve genç yetişkinlerin yüzde 70'i çevrimiçi güvenlik bilgileri için en çok kullandıkları kaynakların ebeveynleri olduğunu söyledi. Ancak bir genç, yanlış veya utanç verici bir şey yaptığını düşündüğünde, ebeveynlerine gitmesi zor olabiliyor — bu da diğer aile üyelerinin rolünü çok önemli hale getiriyor. Balkam, "Bir sosyal medya sitesinde ebeveynleri bir şeyler olup bittiğine dair uyaran ... büyükanne ve büyükbabanın olduğuna dair sayısız anekdot kanıtımız var" diyor. "Çoğu zaman çocuklar için aileden başka bir yetişkinle konuşmak daha kolaydır."

Genç aile üyelerine nasıl yardımcı olabileceğiniz aşağıda açıklamaya çalıştık.

1. Dolandırıcılık hakkında konuşmaya başlayın

Dinlemeye hazır olduğunuzu bilmelerini sağlayın. “Bu durumda yetişkinler biziz. Bunu gündeme getirmeliyiz, ”diyor Nofziger. "Yapmazsak, sorunun bir parçasıyız." Haberlerde duyduğun bir dolandırıcılıktan bahset ve bunu okulda mı yoksa arkadaşlarından mı duyduklarını sor, diye öneriyor. "Bir dolandırıcılığın kurbanı olsalar ne yapacaklarını sorun. Kiminle konuşacaklar?”

2. Yargılama

Onlara, ne olursa olsun size gelebileceklerini ve açık olacağınızı, yargılamayacağınızı ve kızmayacağınızı söyleyin. Size bir sorunla geldiklerinde, “Bana söylediğin için teşekkür ederim. Bunu birlikte çözelim,' ” demelisiniz. Şok ve öfkenizi göstermemelisiniz. 

Size bir şeyler söylemeye devam etmelerini istiyorsanız, aşırı tepki vermemek en iyisidir. Pozitif ve onaylayıcı olmaya devam edin.

3. Sosyal medyayı ve çevrimiçi güvende kalma ipuçlarını paylaşın

Kimlik hırsızlığından mı bahsediyorsunuz? Dolandırıcılar kredi kartı başvurusu yapmak için kullanabilecekleri için doğum tarihlerini, ev adreslerini veya zararsız görünen diğer bilgileri sosyal medyada vermemelerini önerin. Onlara e-postalardaki, tweet'lerdeki, metinlerdeki, sosyal medya mesajlarındaki ve çevrimiçi reklamlardaki bağlantılara "tıklamadan önce düşünmelerini" hatırlatın. Sahte alışveriş sitelerinin tehlikelerinden mi bahsediyorsunuz? Dolandırıcıların sıklıkla yasal perakendecilere benzeyen çevrimiçi mağazalar kurduklarını açıklayın. 

Nasıl hafiyelik yapacakları konusunda onlara koçluk yapın. Bilmedikleri bir çevrimiçi mağazayla karşılaşırlarsa, adını "dolandırıcılık" terimini dahil ederek aratmalarını önerin.

4. Dijital cihazlarına ilgi gösterin. 

Heyecan duydukları yeni uygulamaları anlatmalarını isteyin ve uygun şekilde etkilendikten sonra onlara gizlilik ve güvenlik ayarları hakkında sorular sorun. Bunlar, çok faktörlü kimlik doğrulamayı seçmeyi, arkadaş listelerini özel yapmayı, konum paylaşımını kapatmayı ve fotoğraflara coğrafi etiket eklememeyi içerir. Güvenlik, her yeni uygulamada ve ayrıca bir uygulama veya sosyal medya sitesi her güncelleme yaptığında, yapılacakların bir parçası olmalıdır. Çünkü bu gizlilik ayarlarını etkileyebilir. Çocuğunuz veya torununuz gizlilik ayarlarını nasıl değiştireceğini bilmiyorsa, birlikte yapılandırabilirsiniz.”

Link: https://irtibatmerkezi.com/
Etiketler: