Detay görünüm

Twitter : @irtibatmerkezi
Şifreler/Parolalar, dijital kalenizin anahtarlarıdır. Tıpkı ev anahtarlarınız gibi, şifrelerinizi de güvende tutmalısınız. Nasıl mı?

Şifre/Parola oluşturmak, saklamak ve hatırlamak hepimiz için zor olabilir, ancak gerçek şu ki parolalar siber suçlulara ve veri ihlallerine karşı ilk savunma hattınızdır. Ayrıca ücretsiz, kullanımı kolay parola yöneticileriyle parolalarınızı korumak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

UZUN, EŞSİZ, KOMPLEKS

Hangi hesapları korurlarsa korusunlar, tüm parolalar şu üç yol gösterici ilke göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır:

  • Uzun – Parolalarınızın her biri en az 12 karakter uzunluğunda olmalıdır.
  • Benzersiz – Her hesabın kendi benzersiz parolasıyla korunması gerekir. Parolaları asla yeniden kullanmayın. Bu şekilde, hesaplarınızdan birinin güvenliği ihlal edilirse, diğer hesaplarınız güvende kalır. Gerçekten benzersiz bir şeyden bahsediyoruz, sadece bir karakteri değiştirmek veya sonuna bir "2" eklemek değil - bilgisayar korsanlarını gerçekten önlemek için şifrelerinizin hiçbiri birbirine benzememelidir.
  • Karmaşık – Her benzersiz parola, büyük harfler, küçük harfler, sayılar ve özel karakterlerden (>,!? gibi) oluşan bir kombinasyon olmalıdır. Yine, her şifrenin en az 12 karakter uzunluğunda olması gerektiğini unutmayın. Bazı web siteleri ve uygulamalar, boşluk eklemenize bile izin verir. Hatırlamakta zorluk yaşamayacağınız cümleleri, büyük küçük harf kullanarak, sayı özel karakter ekleyerek şifre/parola oluşturabilirsiniz.

ŞİFREMİ NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRECEĞİM?

Parolanız/Şifreniz uzun, benzersiz ve karmaşıksa, yetkisiz bir kişinin bu hesaba eriştiğinin veya parolanın bir veri ihlali nedeniyle ele geçirildiğini fark etmediğiniz sürece parolanızı değiştirmenize gerek yoktur.

Bu tavsiye, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nün en son rehberliği ile desteklenmektedir. Uzun yıllar siber güvenlik uzmanları bize şifrelerimizi birkaç ayda bir değiştirmemizi söyledi. Ancak, parolalarınızın her biri uzun, benzersiz ve karmaşıksa, bu sürekli değişiklik yardımcı olmaz. Aslında, parolalarınızı sık sık değiştirirseniz, eski parolaları yeniden kullanma veya benzer ya da zayıf parolalar oluşturma gibi kötü alışkanlıklara düşme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

TÜM ŞİFRELERİNİZİ HATIRLAMAK ÇOK MU ZOR?

Muhtemelen çok sayıda çevrimiçi hesabınız vardır. Tüm parolalarınızın benzersiz olması gerektiğinden, çok sayıda parolanız olduğu anlamına gelir. Ancak uzun, benzersiz ve karmaşık şifreler kullanmak, tüm dijital hesaplarınızı güvende tutmanın en iyi yolu olmaya devam ediyor. Bugün benzersiz parolalardan oluşan kitaplığınızı bir çırpıda yönetmenizi sağlayan birçok ücretsiz ve kullanımı kolay araç bulunmaktadır.

Bugün gerçek şu ki, şifrelerinizi hatırlamak zorunda değilsiniz. En yeni araçları kullanırsanız, her oturum açma ekranında kafa yormanıza gerek kalmaz. Parola yöneticisi kasanızın kilidini açan tek parolayı hatırlamanız yeterlidir.

ŞİFRE/PAROLA YÖNETİCİLERİNİ HAFİFE ALMAYIN

Çevrimiçi olarak daha fazlasını yaparken yaşamlarımız genişledikçe, yalnızca birkaç parolaya sahip olmaktan, 10 veya daha fazlasını yönetebildiğimiz bugüne geçtik. Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen hesaplarınızın çoğu için aynı şifreyi kullanıyorsunuz ve bu güvenli değil. Parolanız bir ihlal nedeniyle çalınırsa, tüm hesaplarınıza ve hassas bilgilerinize erişmek için bu parola kullanılabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok, parola yöneticilerinin kullanımı kolaydır ve büyük bir fark yaratır.

Link: https://irtibatmerkezi.com/
Etiketler: